Światowy Dzień Chleba

Chleb - ten wyraz dla wielu z nas ma szczególne znaczenie i budzi ciepłe skojarzenia. Czy jest na świecie coś lepszego, niż kromka pachnącego chleba z masłem? To jedna z potraw, którą jemy codziennie od dzieciństwa, a która nigdy się nam nie znudzi!
Światowy Dzień Chleba został ustanowiony w roku 1997 przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Święto to ma miejsce dnia 16 października na pamiątkę powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, czyli FAO.
Nawet najpiękniejszy, zdobiony bochenek chleba może nie dorównać prostemu chlebowi, jeśli do jego wypieku nie użyto najlepszej jakości składników.
Prawdziwy, rzemieślniczy chleb składa się z trzech podstawowych składników: mąki, wody oraz soli, ponieważ w skład zakwasu wchodzi również tylko woda i mąka. Również dodatek drożdży nie przekreśla tego, że chleb będzie dobry.
W dobie rosnącej świadomości konsumenckiej, szukamy produktów naturalnych, certyfikowanych i bez konserwantów. Dotyczy to również - a może przede wszystkim - pieczywa, które jest podstawą naszej diety.
Coraz częściej poszukujemy rzemieślniczych piekarni, które wypiekają chleb na podstawie tradycyjnych receptur i wybieramy go bez względu na wyższą cenę.
W taką podróż udali się dzisiaj uczniowie klasy 2 g szkoły branżowej I stopnia – kucharze, gdzie zapoznali się z asortymentem i sposobem wypieku pieczywa w piekarni Hert i Cuper. Opiekun wycieczki pani Wróbel opowiedziała o technologii wypieku chleba oraz świadomym zakupie. Został poruszony także temat wykorzystania chleba do ostatniego okrucha – czyli jak wykorzystać produkt, aby go nie wyrzucać.
Dziękujemy piekarni Hert i Cuper za gościnne przyjęcie uczniów.