Nowości na Słowiańskiej
Szkoła Branżowa I stopnia – tylko 3 lata i masz zawód.
Kończąca się egzaminem kwalifikacyjnym
Zajęcia praktyczne w szkole
Kucharz
kwalifikacja - Przygotowanie i wydawanie dań
Ważne !!!!
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe. Możliwość kontynuowania nauki w szkole branżowej II stopnia i uzyskania tytułu technika.
Czego uczysz się na zajęciach?
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw;
- pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
- zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
- obróbki wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
- wykonywania różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;
- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
- wykańczania, porcjowania, dekorowania i estetycznego wydawania wyrobów kulinarnych;
- sporządzania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
- przygotowywania potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
- utrzymywania na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
- przestrzegania przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;
- stosowania zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Praca w lokalach gastronomicznych: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, hotelowe zakłady gastronomiczne, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, stołówki. Kucharz może pracować też w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni.