Nowości na Słowiańskiej
Szkoła Branżowa I stopnia – tylko 3 lata i masz zawód.
Kończąca się egzaminem kwalifikacyjnym
Zajęcia praktyczne w szkole
Cukiernik
kwalifikacja - Produkcja wyrobów cukierniczych
Ważne !!!!
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe. Możliwość kontynuowania nauki w szkole branżowej II stopnia i uzyskania tytułu technika.
Czego uczysz się na zajęciach?
- sporządzania półproduktów cukierniczych np. kremów, mas, polew cukierniczych;
- sporządzania wyrobów cukierniczych np. pączków, tortów, faworków, ciasteczek;
- dekorowania wyrobów cukierniczych np. masami cukrowymi, elementami z masy karmelowej;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej;
- oceny przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;
- mieszania surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabiania;
- przygotowywania różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;
- formowania i wypieku lub smażenia, w zależności od rodzaju ciasta;
- przekładania i nadziewania różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
- oceny organoleptycznej poszczególnych faz procesu technologicznego;
- zapobiegania powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;
- regulowania maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;
- usuwania drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;
- oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Po zakończeniu edukacji absolwenci – cukiernicy – mogą podjąć pracę w zakładach cukierniczych rzemieślniczych i przemysłowych, pracować w cukierni, kawiarni, restauracji , kontynuować naukę w technikum lub na kursach zawodowych. Mogą również otworzyć własną działalność gospodarczą.