Technik żywienia i usług gastronomicznych 5 lat
Kwalifikacje:
- Przygotowanie i wydawanie dań
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Z nami nauczysz się:
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przyjmowania i magazynowania żywności;
- urządzania zakładów gastronomicznych;
- umiejętnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;
- sporządzania i ekspedycji dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- planowania i oceny żywienia;
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej posiłków;
- korzystania z programów komputerowych ułatwiających planowanie i rozliczanie działalności zakładu;
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych;
Możliwości zatrudnienia:
- hotele , motele , pensjonaty
- restauracje, bary, kawiarnie
- inne obiekty żywienia zbiorowego
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością oraz upowszechnianiem wiedzy o żywności
- samodzielnie prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.