Kierunki kształcenia Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych 5 lat

Kwalifikacje:

  • Przygotowanie i wydawanie dań
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Z nami nauczysz się:

  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • obsługi sprzętu gastronomicznego;
  • przyjmowania i magazynowania żywności;
  • urządzania zakładów gastronomicznych;
  • umiejętnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;
  • sporządzania i ekspedycji dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • obliczania wartości odżywczej i energetycznej posiłków;
  • korzystania z programów komputerowych ułatwiających planowanie i rozliczanie działalności zakładu;
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych;
Technik żywienia i usług gastronomicznych

Możliwości zatrudnienia:

  • hotele , motele , pensjonaty
  • restauracje, bary, kawiarnie
  • inne obiekty żywienia zbiorowego
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością oraz upowszechnianiem wiedzy o żywności
  • samodzielnie prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Czytaj