Hotelarskie Study Tour
„Hotelarskie Study Tour” – wyjazd studyjny grupy uczniów technikum hotelarskiego ZSZ nr 1 do hoteli w okolicach Warszawy.
W dniach 9-11 marca dziewięcioosobowa grupa uczniów technikum hotelarskiego z klasy 2 HF i 4 GH wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych p. Joanną Łyczkowską oraz grupami uczniów ze szkół z Opola, Nysy i Kędzierzyna Koźla wzięła udział w pierwszej edycji „Hotelarskiego Study Tour” – wyjazdu studyjnego do Warszawy , mającego na celu poznanie funkcjonowania hoteli 3*, 4* i 5*.
Organizatorem wyjazdu był Regionalny Zespół Placówek Wsparcia Edukacji w Opolu w ramach projektu „Opolskie szkolnictwo zawodowe dla rynku pracy”.
Inauguracja wyjazdu rozpoczęła się w sali konferencyjnej hotelu Mercure w Opolu przywitaniem przez organizatorów oraz dyrektora hoteli DeSilva i Mercure w Opolu p. Łukasza Łabanowskiego. Następnie uczestnicy udali się do hotelu DeSilva w Piasecznie. Podczas przejazdu autokarem rozwiązywali test z zakresu wiedzy o hotelarstwie oraz przygotowywali koncepcję planu otwarcia hotelu lub restauracji. Po południu młodzież brała udział w warsztatach i prelekcji dotyczącej specyfikacji obiektu hotelarskiego 3-gwiazdkowego.
Drugi dzień rozpoczął się od wizyty studyjnej w hotelu InterContinental ***** w Warszawie. Młodzi hotelarze mogli przyjrzeć się bliżej pracy i funkcjonowaniu poszczególnych działów w hotelu 5*, obejrzeć apartament, sale konferencyjne, restaurację Platter by Karol Okrasa oraz centrum rekreacyjne na 43 piętrze budynku z przepięknym widokiem na stolicę. Następnie uczestnicy wzięli udział w warsztatach w kuchni Akademii Inspiracji Makro prowadzonych przez Executive Chef Rafała Zarębę i próbowali Cheviche z łososia. Dzień zakończył się w kolejnym hotelu sieci DeSilva w Pruszkowie zajęciami warsztatowymi i omówieniem zadań.
W ostatnim dniu wyjazdu, po wyprawie metrem, zwiedzaniu okolic Starego Miasta, spacerze pod hotel Bristol, młodzież odbyła ostatnią wizytę studyjną. Młodych hotelarzy pożegnano obiadem w hotelowej restauracji w nowym hotelu Mercure Warszawa Ursus Station. Tam spotkali się z dyrektorem hotelu w Sali konferencyjnej, mieli możliwość obejrzenia dwóch pokoi, przyjrzenia się funkcjonowaniu poszczególnych działów w hotelach 4 *.
Wyjazd był bardzo owocny i udany, młodzież miała możliwości zobaczyć na żywo działalność hoteli różnych kategorii, poznać pracę na recepcji, w gastronomii, obsłudze służby pięter. Podczas posiłków w hotelowych restauracjach była okazja by przyjrzeć się obsłudze gości, pooglądać przygotowanie sal wielofunkcyjnych na różne imprezy i wydarzenia w hotelach, a także porozmawiać z przedstawicielami kierownictwa obiektów.
Bardzo dziękujemy organizatorom za możliwość udziału w wyjeździe.
Joanna Łyczkowska ZSZ nr 1 w Brzegu wraz z młodzieżą