Elementy bielizny stołowej oraz sposoby przygotowania kawy i herbaty
13.11.2023 r w klasie 3g Szkoly Branzowej I stopnia w zawodzie kucharz na zajęciach przygotowanie dań odbyła się lekcja otwarta. Temat lekcji: elementy bielizny stołowej oraz sposoby przygotowania kawy i herbaty.
Celem lekcji było zapoznanie młodzieży z różnymi sposobami nakrycia stołów w restauracjach oraz podczas różnych imprez. W dzisiejszych czasach spotykania się ludzi w różnych lokalach gastronomicznych, ważnym elementem jest znajomość rodzajów herbat oraz kaw, a nieodzownym elementem każdego kucharza jest możliwość ich przygotowania z zastosowaniem odpowiedniego sprzetu oraz technikami parzenia tak, aby zaspokoic gusta konsumentów. W lekcji zastosowano pokaz sprzetu gastronomicznego - roznego typu ekspresy do kawy i zaparzacze do herbaty, elementy bielizny stołowej oraz pokazy serwowania kawy przez uczniów.