Kierunki kształcenia Szkoła branżowa - Cukiernik

Nowości na Słowiańskiej
Szkoła Branżowa I stopnia – tylko 3 lata i masz zawód.

Kończąca się egzaminem kwalifikacyjnym
Zajęcia praktyczne w szkole


Cukiernik
kwalifikacja - Produkcja wyrobów cukierniczych

Ważne !!!!
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe. Możliwość kontynuowania nauki w szkole branżowej II stopnia i uzyskania tytułu technika.

Czego uczysz się na zajęciach?

  • sporządzania półproduktów cukierniczych np. kremów, mas, polew cukierniczych;
  • sporządzania wyrobów cukierniczych np. pączków, tortów, faworków, ciasteczek;
  • dekorowania wyrobów cukierniczych np. masami cukrowymi, elementami z masy karmelowej;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej;
  • oceny przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;
  • mieszania surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabiania;
  • przygotowywania różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;
  • formowania i wypieku lub smażenia, w zależności od rodzaju ciasta;
  • przekładania i nadziewania różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
  • oceny organoleptycznej poszczególnych faz procesu technologicznego;
  • zapobiegania powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;
  • regulowania maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;
  • usuwania drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;
  • oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich.
Cukiernik

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Po zakończeniu edukacji absolwenci – cukiernicy – mogą podjąć pracę w zakładach cukierniczych rzemieślniczych i przemysłowych, pracować w cukierni, kawiarni, restauracji , kontynuować naukę w technikum lub na kursach zawodowych. Mogą również otworzyć własną działalność gospodarczą.

Czytaj